Ördek vaklamasının yankı yapmadığına dair eski bir söylentiyi duymuş olabilirsiniz. Söylentinin konsepti oldukça basit: Bir ördek alın ve onu yankı yapacak bir alana koyun. Vaklamasını sağlayın ve doğanın tuhaflığına şaşırın. Ancak bu inanışın ufak bir sorunu var: Doğru olmaması!
Bilim insanları, bu tartışmayı kesin olarak sonlandırmak ve ördek vaklamalarının duyulması biraz zor olsa bile yankı yaptığını kanıtlamak için bazı somut akustik verileri araştırdılar.
Çalışmada, hiçbir yankı olmadığında bir ördeğin vaklama sesinin nasıl olduğunu duymak için ilk olarak yankısız bir odaya konulan Ördek Daisy rol aldı. Yankılar, düz bir yüzeyden yansıyan sesin sonucunda ortaya çıkar, ancak yankısız odalar, genellikle bulanık, sivri kenarlara sahip engellerle tüm yansımaları emmek için tasarlanmıştır.
Daha sonra Daisy’yi bir yankı odasına yerleştirdiler. Salford Üniversitesi’ndeki akustik araştırma merkezinden Profesör Trevor Cox, The Guardian’a “Ortaya çıkan ses oldukça tekinsiz… Ama yankı yaptığı kesin” dedi.
Ardından Cox, bazı simülasyonlar yaparak ördek vaklamasının doğadaki bazı ortamlarda nasıl duyulduğunu anlamaya çalıştı..
Snopes’un bildirdiğine göre Cox, “Bir ördek oldukça sessiz vaklıyor, bu nedenle geri gelen ses düşük seviyede ve duyulmayabilir” diyor ve devam ediyor: “Ayrıca, vaklama sesi giderek azalan bir sestir. Kademeli bir zayıflaması vardır, bu yüzden gerçek bir vaklama ile yankı arasındaki farkı belirlemek zordur. Bu, özellikle daha önce yansıma olmadan nasıl bir ses çıktığını duymadıysanız doğrudur.”
Sonuçta Cox, ördek vaklamasının yankı yaptığını, ancak bunun duyulmasının çok kolay olmadığı sonucuna varıyor: “Pek çok yerde, orijinal sesten ayrı, net, işitilebilir bir yankı duyamadım” diyor ve ekliyor: “Sonunda, ‘Bir ördeğin vaklaması yankılanabilir ama kuş köprünün altından uçarken vaklamadıkça duyulamaz’ ifadesinin söylenmesi gerektiği sonucuna vardım.”